In een tijd waarin cybercriminaliteit steeds meer toeneemt en criminelen vindingrijker zijn dan ooit, is het essentieel dat jij je computer goed beveiligt. Je doet er tegenwoordig namelijk zo goed als alles mee. Veel mensen werken (deels) op hun computer en bijna iedereen beheert ook hun belangrijke gegevens, zoals bankzaken, erop. Daarom is het essentieel om je computer goed te beveiligen.

In de praktijk zien we echter dat veel mensen hier nogal laks mee omgaan. Dat terwijl de dreiging en risico’s groter zijn dan ooit. In dit artikel geven we daarom 5 eenvoudige cyberbeveiligingsmaatregelen die je kan treffen om je computer zo veilig mogelijk te houden. Het kost nauwelijks tijd, maar kan je een hoop gedoe én geld schelen. Ben je benieuwd wat deze maatregelen zijn? Laten we ze snel behandelen!

1. Houd je Windows-systeem altijd up-to-date

Als je wilt dat je veilig bent online en je computer goed werkt, dan is het (regelmatig) updaten van je computer cruciaal. Cybercriminelen zoeken namelijk constant naar zwakke plekken in het systeem, en zonder de nieuwste updates te installeren maak je hun werk een stuk makkelijker. Een update zorgt er dus voor dat je apparaat goed blijft werken.

Andersom kan dit echter ook het geval zijn, zo bleek enkele dagen geleden toen veel Windows-gebruikers hun internettoegang verloren na een update. Gelukkig gaat het meestal goed, en Microsoft rolt regelmatig updates uit voor Windows die niet alleen nieuwe functies introduceren, maar vooral ook belangrijke beveiligingslekken dichten.

Je hebt vast weleens een pop-up gezien die je vraagt om je computer te herstarten voor een update. Dat is misschien niet altijd op het juiste moment, maar geloof me: het is belangrijk. Die updates zijn er niet voor niets. Maak er dus een gewoonte van om je Windows-installatie regelmatig bij te werken. Je kunt dit zelfs automatiseren, zodat je nooit meer vergeet te updaten. En het mooie? Je hoeft er zelf bijna niks voor te doen.

2. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Een van de grootste beveiligingsrisico’s voor zowel bedrijven als mensen, is het gebruik van zwakke wachtwoorden. Niet alleen zwakke wachtwoorden zijn geliefd, zelfs als je een moeilijk wachtwoord hebt dat je voor elk account gebruikt, dan kunnen hackers na een datalek in één keer al je accounts en gegevens inzien. Daarom is het gebruik van sterke en meerdere, unieke wachtwoorden essentieel.

Hoe doe je dit dan? Een sterk wachtwoord is minstens 12 tekens lang en bevat een mix van letters, cijfers en symbolen. Het is een goed idee om een wachtwoordmanager te gebruiken om unieke wachtwoorden voor elke account te genereren en op te slaan. Zo hoef je zelf maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden, en wordt de rest veilig voor je beheerd.

3. Gebruik een VPN voor meer privacy en beveiliging

Niet alleen updates en wachtwoorden zijn tegenwoordig essentieel om je computer veilig te houden, ook wordt het steeds belangrijker dat je een goede VPN voor Windows hebt geïnstalleerd. Omdat ons leven zich steeds meer online afspeelt en cybercriminaliteit helaas ook blijft toenemen, is het versleutelen van je digitale gegevens belangrijker dan ooit.

Met een VPN wordt je IP-adres verborgen en lijkt het alsof je apparaat zich op een andere locatie bevindt. Dit biedt niet alleen extra privacy, maar maakt het ook lastiger voor websites en hackers om je te volgen (en dus je gegevens te stelen). Het is daarom een uitstekende optie voor wie veel reist, op afstand werkt of veel openbare wifi-netwerken gebruikt, zoals in cafés of op luchthavens.

4. Schakel je Windows-firewall in

Op je Windows-systeem zit een ingebouwde ‘bewaker’ die bepaalde, mogelijk schadelijke bestanden buiten de deur houdt. Dit wordt de Windows-firewall genoemd. Dit kan je dus zien als de persoonlijke bewaker van je computer. Bij alle bestanden checkt deze bewaker of deze mogelijk schadelijke software bevat. Dit is heel belangrijk, want dit gebeurt vaker dan je denkt. De Windows-firewall is zeker niet ‘bulletproof’, maar als je hem combineert met de maatregelen in dit artikel en een goede VPN, dan kom je al een heel eind.

5. Bescherm jezelf met betrouwbare antivirussoftware

Waar de firewall dienst doet als een bewaker, kan je de antivirussoftware zien als een soort extra slot op de deur. Windows heeft zelf ook een ingebouwde antivirusscan, maar het kan nooit kwaad om wat beter beschermd te zijn. Zeker niet in de huidige digitale wereld. Externe antivirussoftware is ook vaak uitgebreider dan de ingebouwde versie van Windows, waardoor je ook ondersteuning kunt krijgen als je op het internet zit of beter beschermd bent tegen bepaalde phishing-aanvallen.

Je hoeft hier echter niet per se antivirussoftware voor te gebruiken, sommige betrouwbare VPN-aanbieders bieden anti-malwaretools en extra beveiligingsopties. Dus als je liever je hele beveiligingssysteem voor je computer onder één dak wilt hebben, dan kan dit met een VPN-dienst.

Onderverdeeld in:

Blog,

Laatste Update: oktober 31, 2024