Wanneer we het over crypto hebben, hebben we het al snel over munten en niet zoveel over het platform dat erachter zit. Zouden we Ethereum alleen als een munt beschouwen, dan doen we de techniek erachter veel te kort. Het is een digitaal platform dat de blockchain-technologie van Bitcoin overneemt, maar dan zo getweaked, zodat het een groot aantal aanvragen tegelijk aan kan. Hoe verhoudt Ethereum zich tot andere stablecoins? Daar geven we in dit artikel een antwoord op.

Het nut van Ether

Ether maakt gebruik van een gedeeld digitaal orderboek, waarin alle transacties worden geregistreerd. We noemen het, net als bij alle andere munten, de blockchain. Snap je hoe Bitcoin werkt met blocks, dan snap je het principe van Ethereum ook.

Alleen zit Ethereum toch wel een beetje anders in elkaar. De onderliggende programmeertaal geeft ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid om software te ontwikkelen die blockchain-transacties beheert en specifieke uitkomsten automatiseert. Deze software noemen we een ‘smart contract’, letterlijk een slim contract. In een ouderwets contract staat alleen de voorwaarden van de overeenkomst. Bij een smart contract staan de voorwaarde in codetaal. Is er voldaan aan de voorwaarden, dan wordt de gekoppelde actie automatisch uitgevoerd. Wordt er niet aan de voorwaarden gehouden, dan wordt de actie afgewezen door iedereen die op het Ethereum-netwerk zit.

Waarom Ethereum als ‘the next big thing’ wordt gezien

Ethereum wordt gezien als ‘the next big thing’, omdat het enorm veel functies en bredere toepassingsmogelijkheden heeft. Ethereum is een soort ‘Bitcoin on steroids’. Het concept van smart contracts zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld onroerend goed verhandeld kan worden zonder dat er een makelaar aan te pas komt. De contracten voeren zichzelf uit, wat bij Bitcoin eigenlijk onmogelijk is.

Daarnaast staat de ontwikkeling van Ethereum nooit stil. Het netwerk wordt elke dag een stukje efficiënter en een stukje duurzamer. Dat komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van een proof-of-stake model. Bij Bitcoin gebruik je nog een proof-of-work mechanisme. Dat is een manier van controle die veel meer energie kost. Omdat Ethereum gebruikmaakt van een proof-of-stake model, waarbij munten worden ingezet om transacties te controleren, is er minder rekenkracht van buitenaf nodig, en dat is een stuk beter voor ons milieu.

Ethereum is als project ontzettend interessant om te volgen. Lees het laatste Bitcoin en crypto nieuws om op de hoogte te blijven van alle relevante ontwikkelingen rondom Ethereum en Bitcoin.

Ethereum vs. de Bitcoin

Net als bij Bitcoin is ether onderdeel van een onafhankelijk financieel systeem, waarin gelijkheid het grootste goed is. In de cryptowereld is er geen tussenkomst van de overheid. Zo is er bijvoorbeeld geen centrale bank of een toezichthouder. De toezichthouders zijn alle gebruikers van Ethereum: ze moeten transacties gezamenlijk goedkeuren.

Bij Bitcoin zag je de waarde razendsnel stijgen. Bij Ethereum gaat dat wat minder hard, maar het is alsnog een cryptomunt die je mogelijk een leuk zakcentje kan opleveren, als je weet wanneer je deze moet inkopen en weer moet verkopen, en je genoeg tijd hebt.

Terwijl je bij Bitcoin moet minen om meer van deze munt te vergaren, kun je bij Ethereum ook simpelweg niets doen. Je laat je munten dan in je wallet staan. Het netwerk kan dan aanspraak maken op de digitale munten om de veiligheid te vergroten. Het netwerk gebruikt de munten om transacties goed te keuren of af te keuren. Als beloning voor het gebruik van jouw munten, ontvang je weer nieuwe munten. Deze kun je verhandelen en uiteindelijk laten omzetten naar euro’s. Dit is het eerdergenoemde ‘proof-of-stake model’ of Ethereum staking. Het is een succesvolle manier om passief inkomen te genereren.

Ripple bestaat langer dan Ethereum, en toch is de adoptiegraad van Ripple een stuk lager dan van Ethereum. De Ripple-blockchain werd in 2012 ontworpen door Ripple Labs in San Francisco. Het idee erachter was een blockchainprotocol te maken dat traditionele banken overbodig zou kunnen maken. Ripple Labs richtte zich in het bijzonder op de bankensector, maar iedereen kan de blockchain gebruiken om geld te verzenden en te ontvangen, en om met de munt te handelen.

Net als Ethereum heeft ook Ripple geen tussenpersonen of derden nodig om een transactie te verifiëren. Mensen kunnen hun XRP-munten volledig peer-to-peer versturen en ontvangen. Verstuur je digitale munten, dan duurt het bij Ethereum 16 seconden tot de ontvanger de munten in zijn wallet heeft, terwijl dat bij Ripple 4 seconden is.

Wat zoveel anders is aan Ripple dan aan Ethereum, is dat Ripple Transaction Validators gebruikt. De enige mensen die zich validator mogen noemen, zijn de banken die de Ripple-technologie gebruiken. Dat is dus anders dan bij Bitcoin en Ethereum, waar iedereen met een goede videokaart transacties mag keuren. Het is nog steeds decentraal, maar het neemt het gemeenschapsgevoel wel enigszins weg.

Ethereum groeit en bloeit

Alle genoemde cryptomunten hebben het goed gedaan in hun eigen sector. Maar de groei van Ethereum is toch wel significant te noemen. Steeds meer organisaties zien in dat smart contracts een intelligente manier zijn om afspraken met elkaar te maken. Projecten kunnen op deze manier op de lange termijn succesvol zijn, zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken over wat de ander doet.

Onderverdeeld in:

Blog, Zakelijk en financieel,

Laatste Update: november 4, 2024